23.6.08

Πετρέλαιο και κερδοσκοπία

Συζητήσεις επί συζητήσεων για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και πώς αυτή θα ανακοπεί. Είναι πράγματι αλήθεια ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχει αυξηθεί. Με δεδομένη την παραγωγική ικανότητα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών είναι επόμενο μία αύξηση της τιμής του πετρελαίου Ωστόσο τι ποσοστό της αύξησης της τιμής, οφείλεται αποκλειστικά στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης? Η άποψη μου είναι ότι η τρέχουσα εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου οφείλεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε καθαρή κερδοσκοπία, παρά σε αυξανόμενη ζήτηση. Εφόσον η παγκόσμια ζήτηση καλύπτεται πλήρως, μία ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 20-25% μέσα σε μερικούς μήνες με βάζει σε υποψίες. Υποψίες για τους γνωστούς-άγνωστους τους διεθνείς κερδοσκόπους.

Όταν το βαρέλι είναι στα 70$ και όλοι λένε ότι θα πάει στα 100$ δε σε προκαλούν να τζογάρεις και συ? Τώρα λένε 150$, 200$ κ.ο.κ. Και βγαίνουν και οι «ειδικοί» και το επιβεβαιώνουν. Είναι φανερό πως πρόκειται για κερδοσκοπικό παιχνίδι. Και η συμμετοχή σε αυτό το παιχνίδι έχει γίνει σχετικά απλή. Για παράδειγμα σε δυο-τρεις μέρες βγάζεις ένα χρηματιστηριακό λογαριασμό για παράγωγα και μπορείς να συμμετάσχεις στο παιχνίδι αγοράζοντας ή πουλώντας προθεσμιακά συμβόλαια σε πετρέλαιο. Οι απαιτήσεις λίγες έως ελάχιστες για να ανοίξεις ένα τέτοιο κωδικό. Φανταστείτε τώρα αν μπορεί να κινητοποιηθεί ένας μισθωτός για να παίξει σε πετρέλαιο, τι κάνουν τα διεθνή fund που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια. Βέβαια άλλο να κερδοσκοπείς στη μετοχή της Google και άλλο σε ένα βασικό αγαθό, όπως το πετρέλαιο του οποίου η τιμή επηρεάζει άμεσα τη ζωή των νοικοκυριών.

Η λύση είναι απλή…πρέπει να περιοριστεί το κερδοσκοπικό όργιο. Πώς? Να απαγορευθεί σε άσχετες εταιρίες να συμμετάσχουν στην αγορά παραγώγων σε πετρέλαιο. Οι μόνοι που θα πρέπει να συμμετέχουν στην εν λόγω αγορά είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Οι παραγωγικές εταιρίες πετρελαίου και οι βασικοί αγοραστές. Κανείς άλλος. Ούτε αμοιβαία κεφάλαια, ούτε συνταξιοδοτικά ταμεία, ούτε hedge funds. Τότε μόνο θα επικρατήσει κάποια ισορροπία στην αγορά και οι τιμές θα είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Βέβαια η συνολική λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά μέχρι να τις καταστήσουμε βασική πηγή ενέργειας, καλό θα ήταν να περιοριστεί το κερδοσκοπικό όργιο στο πετρέλαιο, το οποίο απομυζεί το εισόδημα μας, ειδικά αν πρόκειται για τη γενιά μου των 700, 800, άντε και 1.000 €.

Σχετικά άρθρα για την κερδοσκοπία στο πετρέλαιο και τον ανορθολογισμό των "αγορών".

1. Masters, Michael W (2008) "Testimony before the Committee on Homeland Security and Governmental Aairs", United States Senate, May 20.

2. DeLong J. Bradford, Andrei Shleifer, Lawrence H. Summers, and Robert J.Waldmann (1990), "Noise Trader Risk in Financial Markets," Journal of Political Economy 98: 4 (Αugust), pp. 703-738.

3. DeLong, J. Bradford, Andrei Shleifer, Lawrence H. Summers and Robert J. Waldmann (1990) “Positive Feedback Investment Strategies and Destabilizing Rational Speculation,” Journal of Finance 45(2), pp. 379-395


Δεν υπάρχουν σχόλια: