11.2.10

Το ελληνικό έλλειμμα...η φαρσοκωμωδία συνεχίζεται...

Η ελληνική οικονομία έχει πράγματι σοβαρά δομικά προβλήματα. Εξάλλου πριν από 1,5 χρόνο εμείς οι ίδιοι είχαμε επισημάνει ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και αρκεί μία σπίθα για να συμβεί ότι συνέβη και γλιτώνοντας από ότι φαίνεται τα χειρότερα. Ωστόσο δεν μπορούμε και να μην σχολιάσουμε την φαρσοκωμωδία (ο ξένος τύπος αναφέρεται σε ελληνική τραγωδία κακώς κατά την ταπεινή μας άποψη). Υποτίθεται ότι τα ελληνικά ελλείμματα θα ρίζουν το ΕΥΡΩ στα τάρταρα. Μεταξύ των διαφόρων αντεπιχειρημάτων θα πρέπει να ανακαλέσει κανείς στη μνήμη του την κατάσταση της οικονομίας των Η.Π.Α. η οποία έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο, προσωρινά πιστεύουμε. Για αυτό παραθέτω ένα άρθρο των Financial Times και ένα δικό μας σχόλιο.


Τι λέει το άρθρο των Times. Λέει ότι τα ελλείμματα και το χρέος της Ελλάδας η οποία «παράγει» το 3% του Ευρωπαϊκού Α.Ε.Π. είναι σοβαρό πρόβλημα για την Ευρώπη, ενώ τα ελλείμματα και το χρέος της πολιτείας της Καλιφόρνιας η οποία «παράγει» το 14% του αμερικανικού Α.Ε.Π. δεν αποτελεί πρόβλημα για τις Η.Π.Α. και το δολάριο.


Επεκτείνοντας την άποψη του αρθρογράφου φέρνω ένα επίσης απλό παράδειγμα:

Η Ελλάδα με 12% έλλειμμα φέτος και Α.Ε.Π. περί τα 356 δισ. δολάρια θα έχει φέτος έλλειμμα σε απόλυτο μέγεθος 42 δισ. $ περίπου. Οι Η.Π.Α. με 14,2 τρισ. δολάρια Α.Ε.Π. και έλλειμμα περί το 10,5% θα έχει ένα έλλειμμα κοντά στο 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια. Κατά τις αγορές το πρώτο αποτελεί πρόβλημα το δεύτερο όχι (στην παρούσα φάση βεβαίως, μέχρι να ξεθυμάνει το θέμα της Ελλάδας και των λοιπών ευρωπαϊκών γουρουνιών – pigs). Ποιανού η σειρά να έρχεται άραγε????


Δεν υπάρχουν σχόλια: